ایدز چیست و چه علائمی دارد؟ آیا درمان آن در مراحل اولیه ایتلا بهتر است یا نه؟ در این بخش در مورد علائم ابتلا به ایدز و بهترین زمان برای درمان بیماری ایدز را در کنار توصیه هایی مهم خواهید خواند. در ادامه بهتر خواهید دانست بیماری ایدز چیست علائم آن کدام اند؟
طبق گفته ی یک متخصص بیماری های عفونی علائم ابتلا به HIV ایدز، کاهش وزن بدن بیش از 10 درصد در ماه، تعریق شبانه، سرفه و تب، آفت های دهانی و تبخال بی علت و اسهال طولانی مدت و بیش از یک ماه است.
استفاده از انواع کاندوم بهترین راه جلوگیری و پیشگیری از مبتلا شدن به این ویروس میباشد!
اهمیت خودمراقبتی در زمینه پیشگیری از ابتلا به بیماری های عفونی و HIV ایدز بسیار مهم است و آموزش مهارت های خودآگاهی، عزت نفس، قدرت «نه» گفتن، توان حل مسئله و پر کردن اوقات فراغت به شیوه های جامعه پسند به افراد به ویژه کودکان و نوجوانان، نقش مؤثری در کاهش ابتلا به بیماری های عفونی دارد.
ایدز چیست و چه علائمی دارد؟
کلمه ایدز یعنی چه؟
«ایدز» (AIDS) مخفف عبارت انگلیسی (Acquired Immune Deficiency Syndrome) و معادل «نشانگان نقص ایمنی اکتسابی» است. در ابتدای ورود ویروس «HIV» به بدن، فرد مبتلا به ایدز نیست و مدت زمان نسبتاً زیادی طول میکشد تا ویروس در سایه بیتوجهی به درمان، فرد را به ایدز مبتلا کند. بنابراین پیگیری مسیر بیماریزایی آن در بدن، گستره دید و نحوه مواجهه صحیح با ایدز را نمایان میکند. تأثیرگذاری مخرب این ویروس با ایجاد عفونت و اختلال در دستگاه ایمنی بدن آغاز میشود. نقص ایمنی حاصل از HIV، به دلایل ژنتیکی، ارثی، جهشهای مادرزادی یا جنینی نیست، بلکه اکتسابی است. اختلال عملکرد ایمنی بعد از عفونت، «نقص ایمنی اکتسابی» خوانده میشود چون بدن قبل از ورود ویروس، از ایمنی برخوردار است ولی با ابتلا به ایدز، دچار نقص خواهد شد.
راههای انتقال ویروس HIV
راههای انتقال این بیماری عبارتند از:
تماس جنسی محافظتنشده با فرد آلوده
انتقال از طریق برخورد سوزن آلوده با بدن فرد سالم
تزریق با سرنگ آلوده خصوصاً در معتادان به مواد مخدر تزریقی
انتقال عمودی از مادر به جنین در زمان بارداری
انتقال به شیرخوار به علت تغذیه از شیر مادرِ HIV مثبت
راه اصلی انتقال ویروس HIV، تماس جنسی است که در صورت حضورِ توأمان سایر عفونتهای مقاربتی، ریسک انتقال آن بیشتر میشود.

بیماری ایدز چیست علائم آن کدام اند؟
مولکول CD4 گیرنده HIV
مولکولِ CD4 روی سطح لنفوسیتهای «T-کمکی» (T helper)، سلولهای «مونوسیت» (Monocytus) و «ماکروفاژ» (Macrophages) یافت میشود. ویروس HIV روی پوششِ بیرونی خود، دارای نوعی «گلیکوپروتئین» (Glycoprotein) است که تمایل زیادی برای اتصال به مولکول CD4 دارد. روندی که در برخوردِ HIV با CD4 رخ میدهد شامل چند مرحله است:
ویروس HIV به کمک گلیکوپروتئین ِ پوشش خارجیِ خود، به مولکول CD4، ماکروفاژ و مونوسیت وصل میشود.
دیواره ویروس و دیواره سلولی به هم میپیوندند و مجموعه «نوکلئوپروتئینی» (Nucleoprotein) ویروس HIV واردِ سلول میشود. این مجموعه، حاوی ژنوم و آنزیمهایی است که ویروس HIV برای ورود به DNA میزبان، نیاز دارد.
لنفوسیت میزبان، شروع به رونویسی از ژنوم ویروس میکند.سلولهای میزبان، یکی پس از دیگری، تبدیل به مرکز تولید و تکثیر ویروس HIV میشوند. سلولهای ماکروفاژ و مونوسیت هم به عنوان مخزن عمل میکنند.
فرایندِ رونویسی از ژنوم ویروس و تولید و تکثیرِ HIV در سلول تا جایی ادامه مییابد که منابع T helper آلوده به اتمام برسند.
بعد از مرگ هر میزبان، ویروس HIV برای ادامه مسیر به سراغ CD4-بعدی میرود.
این چرخه تا جایی ادامه مییابد که شمار سلولهای T-کمکی کاهش یابد تا حدی که لنفوسیتهای باقیمانده، نتوانند این کمبود را جبران کنند. از طرف دیگر فعالیت مغز استخوان برای افزایش تولید CD4 و تعادل لازم در شمارِ T helper-ها بیشتر میشود. وقتی مغز استخوان قدرت جایگزینیِ CD4-ها را از دست میدهد، علائم عفونت ظاهر میشوند. T helper نقش محوری در ایمنی ضدویروسی و عملکرد «B Cell» دارد.
بیماری ایدز چیست علائم آن کدام اند؟ + علائم اولیه HIV
از زمان آلودگی بدن با ویروس HIV تا وقتی علائم آلودگی ظاهر شود، مدت زمان کوتاهی طول میکشد که بین دو تا شش هفته متغیر است. اما بعد از عفونت اولیه با ویروس HIV، نیمی از افراد آلوده، دچار سندروم رتروویروسیِ حاد میشوند. علائم حاد در این حالت عبارتند از:
تب
گلودرد
درد مفاصل
بزرگی گرههای لنفاوی
سردرد
راش پوستی (تغییر رنگ تکهتکه پوست) است.
راش پوستی ایجاد شده در «سندروم رتروویرالِ حاد» (Acute Retroviral Syndrome)، به صورت «ماکولوپاپولر» (Maculo Papuler) ظاهر میشود. راش ماکولوپاپولر شایع و کوتاهمدت است و معمولاً تنه یا صورت فرد را گرفتار میکند. تکههایی از پوست مبتلایان با عارضه راش ماکولوپاپولر به قرمز، تغییر رنگ میدهد. این تغییر رنگ در بعضی نواحی همسطح با پوست و در بعضی قسمتها برجستهتر از پوست اطراف است. علائمی که بعد از ورود ویروس HIV به بدن ظهور میکنند از چند روز تا سه هفته به طول میانجامند. بین این نشانهها تب با شیوع 98 درصد، شایعترین علامت است.
غدد لنفاوی ایدز
ابتلا به ویروس ایدز ممکن است با علائم اولیهای از قبیل آماس گرههای لنفاوی شروع شود.
علائم ایدز بعد از چند روز مشاهده میشوند؟
روال کلی بعد از ورود ویروس HIV به بدن اینگونه است که سلولهای دستگاه ایمنیِ میزبان به تدریج مبتلا شده و تعداد CD4-ها در بدن کاهش مییابند. اما این روند ظرفِ چندین سال طی میشود. این مدت زمان میتواند در بازه زمانی بین دو تا 10 سال قرار گیرد. هرچند این مدت زمان، مطلق نبوده و زمانهایی کوتاهتر یا بیشتر از زمانِ ذکر شده هم تا کنون ثبت شدهاند.
آنچه در این میان قابل استناد است میزان CD4 ها در حجم معینی از خون است. معمولاً تعداد CD4-ها در یک میلیمتر مکعب خون شمارش میشود. این عدد در حالت سلامت بدن بالاتر از 1000 قرار دارد اما از زمانی که میزان CD4 ها بین 200 تا 500 عدد در میلیمتر مکعب قرار گرفت، برخی از علائم در میزبان آغاز میشوند که به این مرحله، مرحله «علامتدار زودهنگام» گفته میشود.
نشانههای مرحله علامتدار زود هنگام
نشانههای ورود به مرحله علامتدار زودهنگام را میتوان بین موارد زیر یافت:
تظاهرات جلدی-مخاطی که راش پوستیِ ماکولوپاپولر نمونهای از آن است.
عفونتهای راجعه تناسلی که با ویروس «هرپس سیمپلکس» (Herpes simplex virus) بروز میکنند. در این مورد، عفونتِ نوع دو ویروس تبخال ایجاد میشود و میتواند در ناحیه تناسلی تکرار شود.
ویروس «واریسلازوستر» (Varicella Zoster Virus) که عامل ایجاد بیماری آبلهمرغان است میتواند عفونتهای چند درماتومی ایجاد کند یعنی علاوه بر قسمت پیشین بدن، دست، پا و صورت را مبتلا کند.
تشکیل ضایعه «لکوپلاکی مویی دهانی» (Oral Hairy Leukoplakia) که در آن دو طرف زبان دچار تغییر رنگ به سفید میشود. کنده شدن این ضایعه موجب خونریزی محل خواهد شد. در صورت مشاهده ضایعه لکوپلاکی مویی دهانی، فرد مشکوک محسوب میشود و لازم است بررسیهای تشخیصی کامل انجام بگیرند.
در مرحله علامتدار زودهنگام، چه اتفاقی در سیستم ایمونولوژیک بدن میافتد؟
پاسخ آنتیبادی به آنتیژنهای پلیساکاریدی مثل آنتیژنهای دیواره باکتریهای «استرپتوکوک پنومونیه» (Streptococcus pneumoniae) و «هموفیلوس آنفلوآنزا» (Haemophilus influenzae) و نیز آنتیژنهای پروتئینی کم میشود. همچنین عملکرد ایمنی سلولی کاهش مییابد. از آنجا که قسمت مرکزی و ستون خیمه عملکرد ایمنی سلولی، لنفوسیتهای CD4 هستند با افت شمار CD4-ها بدن فرد ضعیف میشود؛ اما با کاهش تعداد CD4-ها بسته به شرایط جغرافیایی فرد آلوده، موارد متفاوتی در انتظار اوست. به طور مثال پاسخ آزمون «PPD» در فردِ آلوده به ویروس HIV، وابسته به آنکه بیمار در کدام منطقه سکونت داشته باشد تعاریف مختلفی دارد.
فروشگاه راحت باش ارائه انواع لوازم جنسی بهداشتی به صورت محرمانه و با قیمتی کاملا مقرون به صرف
نشانی اینستاگرام فروشگاه راحت باش